Herdenkingsdienst Canadese Begraafplaats Holten 4 mei 2022

Zeer indrukwekkende herdenkingsdienst bij&..

Lees meer..

Opening vernieuwde Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten

Op vrijdag 8 april was het exact 77 jaar geleden dat Holten is bevrijd door Canadese militairen. Op die dag, twee jaar later dan voorzien, is het geheel vernieuwde en gemodernis..

Lees meer..

Het boek 'Holtense Canadezen' is verkrijgbaar

Vanaf 24 april 2021 ligt het boek Holtense Canadezen bij een aantal boekhandels in de winkel. Onder andere bij boekhandels in Zwolle, Rijssen, Holten en Markelo is het op voorra..

Lees meer..

Video: blijk van waardering uit Canada

Het Informatiecentrum ontving onderstaande video. Een mooie blijk van waardering en een goed voorbeeld van de dankbaarheid vanuit Canada. Bekijk de video op ons Youtube-kanaal..

Lees meer..

Paul Ruscart

Arnout Houben maakte op 29 september 2021 opnames voor een programma van de Vlaamse radio- en televisieorganisatie op de Canadese Begraafplaats in Holten. Hij heeft extra aandac..

Lees meer..

Open rondleidingen 2021

Het Informatiecentrum bij de Canadese Begraafplaats in Holten organiseert ook de komende vakantieperiode weer een aantal open rondleidingen. Bent u geïnteresseerd in d..

Lees meer..

Nieuwe data Open Rondleidingen

Het informatiecentrum bij de Canadese Begraafplaats in Holten organiseert ook dit najaar weer een aantal open rondleidingen. Bent u geïnteresseerd in de achter..

Lees meer..
Foto door Wouter van Dijken

Het informatiecentrum is weer geopend!

We zijn blij te kunnen melden dat het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten vanaf zaterdag 5 juni weer dagelijks is geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Er ..

Lees meer..

Holtense Canadezen in de media

De presentatie van het boek Holtense Canadezen heeft publiciteit opgeleverd in verschillende media.Het Dagblad van het Noorden schreef: “De C..

Lees meer..

Promovideo ICB

Bekijk onze nieuwe promotievideo op ons YouTube-kanaal:https://youtu.be/SfP890NhMXg..

Lees meer..

Edgar Blaquiere’s einde lag op de weg naar Leer

De Franstalige Edgar Blaquiere uit Minto (Queens County, New Brunswick) ging net als zijn broer Edward al vroeg het leger in. Edgar was nog geen 20, toen hij zich in mei 19..

Lees meer..

LIVE- Boekpresentatie

Op 24 april presenteren we het boek ‘Holtense Canadezen’. Het boek bevat verhalen over de begraafplaats en over een aantal van de 1394 soldaten die in Holten begrave..

Lees meer..

Onderhoud van de begraafplaats

De Canadese Begraafplaats in Holten is een indrukwekkende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. 1394 omgekomen soldaten vonden hier hun laatste rustplaats. Een plek al..

Lees meer..

'Extra' trappen

Wie de Canadese Begraafplaats in Holten heeft bezocht, is het misschien wel eens opgevallen: de met mos begroeide trappen achter het grote kruis. Ze beslaan twee etages,..

Lees meer..

Eerbetoon aan Léo Major: Canada vernoemt weg naar bevrijder van Zwolle

Een deel van een weg in Quebec in Canada wordt hernoemd ter nagedachtenis aan soldaat Léo Major, de sergeant uit Quebec die volgens de verhalen in de nacht van 13..

Lees meer..

Bekijk de foto's van kerst 2020

Kerstavond verliep in 2020 anders dan normaal. Gelukkig konden we de kaarsenceremonie op aangepaste wijze, zonder publiek, door laten gaan. De fo..

Lees meer..

Rozen

De Canadese Begraafplaats ligt er altijd netjes bij en zo hoort het ook. Maar in deze periode met de bloeiende rozen, ziet het er extra mooi uit. Met dank aan begraafplaatsbeheerde..

Lees meer..

RTV Oost en ICB maken serie interviews met nabestaanden

Nabestaanden van in Holten begraven Canadese militairen zijn de hoofdpersonen in een interviewproject dat het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten heeft opgezet in..

Lees meer..
Verbouwing

"De keerzijde van het succes"

Het verschaffen van informatie over de Tweede Wereldoorlog en de historie achter de Canadese begraafplaats aan voornamelijk individuele bezoekers, dat is waar het informatiecentrum..

Lees meer..

Hattemer ontvangt hoge Canadese onderscheiding

Uit handen van ambassadeur Sabine Nölke van Canada heeft Edwin van der Wolf een hoge Canadese onderscheiding ontvangen. De Hattemer ontving ‘The Sovereign’s Med..

Lees meer..
Canadese docenten

Canadese docenten op studiereis naar Holten

Op dinsdag 16 juni 2019 heeft het informatiecentrum Canadese begraafplaats Holten (ICB) een groep Canadese geschiedenisdocenten ontvangen die met het Gregg Centre op studiereis ..

Lees meer..

'Geef elke steen een verhaal': Holten heeft op Canadese begraafplaats nog ruim 500 te gaan

‘Geef elke steen een verhaal’. Dat was acht jaar geleden bij de opening van het Informatiecentru..

Lees meer..

Eerste schop in de grond voor uitbreiding ICB Holten

Met een grote schep zand is maandagmiddag de officiële stap gezet voor de uitbreiding van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats...

Lees meer..

Heel Canada zoekt mee naar achtergrond in Holten begraven oorlogshelden

Jan Braakman reist voor het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats af naar Canada om persoonlijke verh..

Lees meer..

[JAN BRAAKMAN IN CANADA] Interviewproject begint met emotionele verhalen

Met twee emotionele interviews hebben Sander Jongsma, Margriet Dekkers en Jan Braakman in Canada half september een begin gemaakt met het interviewproject voor het I..

Lees meer..

Die éne medaille koesterde Cecil het meest

Deze week reizen journalisten Sander Jongsma (RTV Oost) en Jan Braakman (weekblad Boerderij) door Canada om voor het Informatiecentrum Canadese Be..

Lees meer..

75 jaar bevrijding: Interviews met nabestaanden raken ook makers

Zelfs na 74 jaar laat de Tweede Wereldoorlog zijn sporen achter in Canada. Het verlies van dierbaren is daar nog altijd voelbaar bij nabestaanden van onze bevrijders..

Lees meer..

De man die nooit afscheid nam

Bill O’Donnell moet een bijzonder innemende man geweest zijn. Zijn vriend Wolf Solkin (96) draagt Bill’s portret altijd bij zich. Als er een herdenking i..

Lees meer..

Documentaire van RTV oost op Eerste Kerstdag om 17.00 uur

Magriet Dekkers (UT), Jan Braakman (journalist en vrijwilliger bij het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats) en Sander Jongsma (RTV-Oost verslaggever) reisden eind september..

Lees meer..

Uitbreiding van infocentrum Canadese begraafplaats in Holten ligt op koers

Albert van de Maat (vooraan) en Gerrit Vlogtman hopen dat in maart het vernieuwde Informatiecentrum bij de Canadese..

Lees meer..

Waargebeurde verhalen in belevingsruimte van het vernieuwde ICB

In de nieuwe belevingsruimte van het Informatiecentrum worden verhalen verteld van soldaten die begraven liggen op de Canadese Begraafplaats Holten. Zo ook Bill, de oom van Virg..

Lees meer..

Een nieuw bos geplant aan de Helhuizenweg ter compensatie van alle gekapte bomen

Onze nieuwbouw omvat ongeveer 175 vierkante meter en is gebouwd op bosgrond achter het bestaande gebouw. Daarom werden bij de start van de verbouwing de nodige bomen omgezaa..

Lees meer..

Documentaire van RTV Oost

In september dit jaar reisden RTV Oost verslaggever Sander Jongsma, journalist Jan Braakman en Margriet Dekkers van de Universiteit Twente af naar Canada om nabestaanden van ges..

Lees meer..

Kaarsjes verlichten de namen op de 1394 graven van de Canadese Begraafplaats in Holten

"Kerst kan niet beginnen als we hier niet zijn geweest." Met deze woorden maakte burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten duidelijk hoezeer de lichtjesavond op de Ca..

Lees meer..

Tubbergse school leert jeugd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is

Weinig middelbare scholen in deze regio zullen zoveel bezig zijn met de Tweede Wereldoorlog als Canisius Tubbergen. Welke school kan nu zeggen dat ze zelf een jeugdcongr..

Lees meer..

Open rondleidingen na de verbouwing weer van start

Na een periode van verbouwen waarbij het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats gesloten was, is de openingsdatum in zicht. Het infocentrum heeft een grote uitbreiding onderga..

Lees meer..

Nieuwbouw succesvol opgeleverd en klaar voor de nieuwe inrichting

De laatste fase van de nieuwbouw van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten is aangebroken. Vorige week donderdag 20 februari werd het vernieuwde gebouw opg..

Lees meer..

Vernieuwd ICB en het coronavirus

De nieuwbouw van ons informatiecentrum is zo goed als afgerond. De laatste puntjes werden op de i gezet. In de belevingsruimte heeft ontwerpbureau Kinkorn de interac..

Lees meer..

Gesneuvelde soldaten tijdelijk op andere plek begraven

Op de Canadese begraafplaats in Holten liggen 1394 soldaten begraven. Veel van deze gesneuvelde soldaten zijn eerst tijdelijk begraven op een ander plek in Nederland of Duitsland, ..

Lees meer..

Ouders van Tineke hielden voor haar een klein familiegeheim in Holten verborgen

Tussen een pakketje liefdesbrieven vond Tineke van Brakel (66) uit Deventer twee enveloppen. Eén geadresseerd aan het ouderlijk huis van haar vader, de ander aan dat..

Lees meer..

Hoor de verhalen

Een gedicht van Hans Stam..

Lees meer..

De verbouwing is afgerond...

De verbouwing van het Informatiecentrum is afgerond. Een ee..

Lees meer..

Van plan naar realisatie: een fotoimpressie van het vernieuwde ICB

Eindelijk is ons vernieuwde informatiecentrum afgerond. Hier lees én zie je een kleine impressie. We starten met het vernieuwde zijaanzicht van de nieuwbouw, met ..

Lees meer..

Vijfenzeventig jaar bevrijding in Nederland-bespiegelingen van een Canadese soldaat

Nu we dichter bij de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Nederland op respectievelijk 4 en 5 mei komen, zien we dat de mensheid verwikkeld is in een andere wereldwijde s..

Lees meer..

Kleine ceremonie zonder publiek vult grote leegte Canadese Begraafplaats Holten

De stille sobere ceremonie vulde maandag toch nog een beetje de grote leegte op de Canadese Begraafplaats in Holten. Bij de herdenking, waar duizenden mensen en zestig vete..

Lees meer..

Video: Dodenherdenking op de Canadese Begraafplaats in Holten

..

Lees meer..

Bevrijding van Nederland - Online Herdenkingsconcert, Ottawa, Canada

Vanwege de huidige corona pandemie zijn er helaas veel evenementen afgelast die te maken hebben met 75 jaar bevrijding.Op deze youtube link schitteren vier professio..

Lees meer..

Beleef het verhaal van de bevrijder

..

Lees meer..

Heropening van ons informatiecentrum

Op 21 juni 2020 om 13:30 opent Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten haar deuren...

Lees meer..

Vernieuwd infocentrum Canadese Begraafplaats in Holten opent haar deuren

Na maanden van verbouwen en voorbereiden gooide corona de plannen voor het vernieuwde informatiecentrum bij de Canadese Begraafplaats in Holten overhoop. Ruim drie maanden late..

Lees meer..

Bloeiende rozen op de Canadese Begraafplaats

De Canadese begraafplaats ligt er op dit moment prachtig bij. Beheerders André Deijk en Jan Deijk zorgen dat alle graven goed onderhouden blijven en voor de mooie bloemen..

Lees meer..

75 jaar Vrijheid na de Tweede Wereldoorlog: Ontdek het verleden, begrijp het heden

WO2 Musea en herinneringscentra bundelen de krachten in gezamenlijke campagneZo’n dertig WO2 musea en herinneringscentra in Nederland hebben o..

Lees meer..

Europe Remembers On Tour

Europe Remembers gaat op de eerste dag van hun tour op bezoek bij het Herinneringsmuseum in Nijverdal en de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Holten...

Lees meer..

Rabo ClubSupport

Wij doen mee met Rabo ClubSupport! Kunnen wij op jouw stem rekenen? Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/club..

Lees meer..

Informatiecentrum in beeld

Kent u het verhaal van de kitbag van Kenneth Buchanan? Luister en bekijk hieronder één van de vele verhalen die in het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats vertel..

Lees meer..

75 jaar later: De Muziek van de Vrijheid

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel Canadezen Nederland helpen bevrijden. Daar wordt in Canada bij stilgestaan met een bevrijdingsconcert vanuit Vancouver. ..

Lees meer..

Kerstavond 2020: Kaarsenceremonie Canadese Begraafplaats Holten

Het jaar 2020 waarin we 75 jaar vrijheid uitbundig hadden willen vieren is abrupt door het Coronavirus verstoord. Dit jaar konden helaas de herdenkingen en vieringen niet of maa..

Lees meer..

Informatiecentrum gesloten tot nieuwe aankondiging

Naar aanleiding van de persconferentie gisteravond moeten ook wij ons informatiecentrum de komende weken helaas sluiten. Tot nieuwe aankondiging zal het informatiecentrum in ied..

Lees meer..

Het ICB Holten op de Canadese televisie

Pieter Valkenburg doet namens het ICB Holten onderzoek in Canada naar de soldaten die begraven liggen op het ereveld. CTV News Atlantic, een Canadese televisiezender, interviewde P..

Lees meer..

Holtens oorlogscentrum krijgt eindelijk eigen boek met verhalen en nieuwe fotos van gesneuvelde soldaten

Soldaat Ernst James England siert de cover van het boek ‘Holtense Gezichten’. De Canadees was de eerste die tijdens de bevrijding van Holten sneuvelde. Hij ..

Lees meer..