Vitrines

In de wand met grote panoramafoto van de ingang van de begraafplaats vindt u acht vitrines, met elk een ander thema. Ook zijn er vier touchscreens met films over de bevrijding van diverse dorpen en steden in Noord- en Oost-Nederland, een film over de Commonwealth War Graves Commissie en diverse foto’s en films van herdenkingen op begraafplaats door de jaren heen. Links hangen acht collages met mouw- en baretinsignes, aangeboden door de heer Mentink uit Deventer.

Vitrine 1
Voorwerpen achtergelaten bij de graven.

Vitrine 2
Voorwerpen in 1945 achtergelaten door de bevrijders.

Vitrine 3
Commonwealth War Graves Commission, de beheerder van het ereveld.

Vitrine 4
Maquette van Gevechtshandeling Oost-Nederland

Hier ziet u de Canadese infanterie samen met een Canadese pantserwagen 'Staghound', Bemanning 4, en een 37 mm. kanon. De pantserwagen steunt de Canadese infanterie bij het omcirkelen van het stuk geschoten huis. De infanterie steunt de pantserwagen voor het gevaar van Duitse infanterie die gewapend kunnen zijn met de zogenaamde Pantzerfaust, een anti-tankwapen. Het herkenningsteken op de pantserwagen aan de voor- en achterkant van het voertuig is door modder weggewerkt om niet herkend te worden door de Duitsers. Het wrak van de Jeep is waarschijnlijk getroffen door Duits granaatvuur of een Pantzerfaust. Het huis is getroffen door Duits of Canadees granaatvuur.

Vitrine 5
Luitenant E.R. Berryman – Cannonshot

Luitenant Berryman stak als één van de eerste soldaten tijdens operatie Cannonshot de IJssel bij Wilp over. Met zijn peloton gaf hij de vijand de volle laag en vernielde drie vijandelijke tanks. Voor zijn moedige daad werd hij door Koning George van Engeland onderscheiden met het Militaire Kruis (links op de rij medailles). Op de achtergrond ziet u de aanbevelingsbrief ondertekend door de Canadese generaals en Maarschalk Montgomery. Het Militaire Kruis kan worden toegekend aan onderofficieren van de rang van kapitein of lager of onderofficieren voor verdienstelijke diensten in de strijd.

Foto 1: Lt. Berryman in Wilp in 1985
Foto 2: Oversteek IJssel (Operatie Cannonshot)

Vitrine 6
Brieven

Hier ziet u brieven van achterkleinkinderen aan hun overgrootvader T.S. Dunn, begraven in Holten. Op de foto’s staan de beide achterkleinkinderen en Private Dunn met zijn vrouw en zijn kind op de motor en tijdens de militaire opleiding in Canada.

Vitrine 7
Burgemeester Enklaar

Eerbetoon aan de burgemeester van Holten W.H. Enklaar (ambtstermijn: 1945-1979) die veel gedaan heeft om de aanleg van de begraafplaats mogelijk te maken. In deze vitrine vindt u enkel Canadese onderscheidingen.

Vitrine 8
In Vlaanderens velden

De klaproos is een internationaal symbool voor hen die stierven in de oorlog. De klaproos wordt gedragen bij herdenkingen en rond 11 november (Remembrance Day) om ons te herinneren aan de mensen die hun leven gaven voor vrede en vrijheid.

Velden die voor de gevechten onvruchtbaar waren, explodeerden met de bloedrode bloemen na de gevechten. Luitenant-Col. John McCrae, een Canadese legerarts, schreef tijdens de Eerste Wereldoorlog het gedicht "In Flanders Fields", waarna de scharlaken klaproos het symbool werd voor de soldaten die stierven in de strijd. Het gedicht op muziek vindt u op de schermen van de informatietafels.

Drie jaar later begon de Amerikaanse Moina Michael die werkte in een New York City YMCA kantine met het dragen van een klaproos als herinnering aan de miljoenen die stierven op het slagveld. Tijdens een bezoek in 1920 aan de Verenigde Staten ontdekte de Franse Madame Guerin dit bijzondere gebruik. Na haar terugkeer naar Frankrijk besloot ze handgemaakte klaprozen te verkopen om geld in te zamelen voor de arme kinderen uit de gebieden die door de oorlog verscheurd waren. In november 1921 werden de eerste klaprozen ook verkocht in Canada.

In deze vitrine vindt u ook enkele Canadese bevrijdingsmunten.