Wat is er te zien?


Informatiewand
Als u de receptie passeert, ziet u rechts de (gekantelde) kaart van Noord- en Oost-Nederland. Hierop ziet u hoe de divisies door het gebied getrokken zijn, de bevrijdingsdata van verschillende dorpen en steden en enkele belangrijke plaatsen waar zware gevechten hebben plaatsgevonden. Ook het aantal slachtoffers staat hier vermeld. In de kijkgaten ziet u een diavoorstelling met bevrijdingsfoto’s van die locatie.

 

De filmzaal
De filmzaal is het hart van het informatiecentrum. Neem plaats in de filmzaal en bekijk de film die alle aspecten van de Canadese Begraafplaats belicht. De film duurt ongeveer 17 minuten. Op de ronde wand van de filmzaal staan alle namen van de 1394 militairen die in Holten begraven liggen. 

 

For all generations
Aan de voorzijde van het informatiecentrum, links in de ramenpartij, ziet u het glaskunstwerk. Het is gemaakt door glaskunstenares Annemiek Punt en geschonken door Het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het verbeeldt de herinnering, de vrede, vrijheid en blijheid in de vorm van een klaproos.

 

De informatietafels

Het informatiecentrum helpt u om meer te weten te komen over de inrichting van de begraafplaats en over Canadese soldaten die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden. Wie liggen er op de erevelden begraven? En welke bijzondere verhalen schuilen achter de gesneuvelde militairen?

 

Achterwand
In deze wand vindt u drie nissen, waar u een documentaires en films kunt bekijken over de bevrijding van Noordoost Nederland en video's over het ereveld.  


De belevingsruimte
In de belevingsruimte luistert u op een enerverende manier naar verhalen van Canadese militairen. In de ruimte vindt u een keuzescherm met foto’s van tien soldaten. Kies een militair en kom oog in oog met een gevallen bevrijder. Door beeld en geluid wordt u meegenomen in zijn dramatische levensverhaal.

 

Leestafel
Wilt u de documenten over de levensverhalen uit de ontmoetingskiosk of verhalen van belangrijke bevrijdingsoperaties nog eens rustig nalezen. Op de leestafel liggen diverse mappen met interessante artikelen.

 

Tegelwand
Op deze wand worden tekeningen over vrijheidsbeleving getoond die gemaakt zijn door basisschoolleerlingen.

 

Multifunctionele ruimte
In de multifunctionele ruimte kunnen groepen ontvangen worden. De ruimte beschikt over een goede geluidsinstallatie en er is de mogelijkheid beeldmateriaal te vertonen. Bij openbare rondleidingen gebruiken wij deze ruimte als ontvangstruimte.

Bekijk onze nieuwe video