Expositie Rol van de First Nations in de 2e Wereld Oorlog

Van 22 oktober 2022 tot eind januari 2023 was er in het ICB een tijdelijke tentoonstelling over soldaten van inheemse afkomst die onderdeel waren van het Canadese bevrijdingsleger. Met name de mannen die tijdens de bevrijdingsopmars sneuvelden en nu op de Canadese Begraafplaats in Holten hun laatste rustplaats hebben gevonden. Ook werd er aandacht besteed aan de situatie van de inheemse bevolking van Canada en hun achterstelling die tot in deze eeuw heeft bestaan.  

De informatie was in de vorm van posterpresentaties en werd aangevuld door allerlei objecten en attributen die deze dappere strijders tijdens de operaties in West Europa bij zich droegen. Deze materialen gaven een kijkje in hun cultuur en spirituele gebruiken.

Achtergrond informatie is op deze webpagina te raadplegen. De expositie is tot stand gekomen door samenwerking met Berry en Yvonne Swarthoff van restaurant Mondani in Lochem en de stichting NANAI.

De opening was zaterdagochtend 22 oktober en de openingshandeling werd verricht  door First Nations-gasten die voor een aantal culturele manifestaties in ons land zijn.