ICB Events

Het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten (ICB) is dit jaar gestart met een reeks avondbijeenkomsten in de Enklaarzaal. Gastsprekers zullen de aanwezigen informeren en inspireren over onderwerpen op het gebied van oorlog, bevrijding, vrijheid, vrede en wederopbouw. De bijeenkomsten zijn interactief en bieden ruimte voor het beantwoorden van vragen.

Dolf Ruesink (1952) is een ervaren journalist die meer dan veertig jaar werkzaam was voor regionale en landelijke dagbladen in Nederland en België. Hij maakte reportages in binnen- en buitenland voor de Geassocieerde Pers Diensten en legt zich nu toe op het schrijven van boeken en het verzorgen van lezingen en programma’s over de achtergronden van het nieuws. Zie onderstaand nadere informatie over de presentatie.

Titel:                   ‘Bewaar de herinnering’. Het leven in de wederopbouwjaren ’50 en ’60.’

Datum:               Donderdag 3 november 2022. Aanvang presentatie: 20:00 uur. Inloop vanaf 19:30 uur.

Locatie:              Informatiecentrum Canadese Begraafplaats, Eekhoornweg 10 te Holten

Aanmelden:     info@canadesebegraafplaatsholten.nl

Er is ruimte voor maximaal 50 bezoekers. Op basis van volgorde van aanmelding.

Entree: volwassenen: € 5,-  Jongeren t/m 17 jaar: € 2,50. Inclusief koffie, thee, frisdrank.

Gelieve vooraf te betalen. U ontvangt een bevestigingsmail met betalingsinstructies.

De ICB Events commissie heet u van harte welkom.

Nico Arfman, Hedwig Dikkers, Maryon van der Weide

Presentatie Dolf Ruesink. ICB Holten 3 november 2022

In Holten zal Ruesink een programma verzorgen over de wederopbouw van Nederland in de twee decennia na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van verhalen, foto’s, voorwerpen en filmfragmenten uit het Polygoon Journaal schildert hij de sobere jaren 50 (schaarste, woningnood, lage lonen, verzuiling en collectivisme) en de veranderende jaren 60 (opkomst welvaart, groei werkgelegenheid, opkomst beatmuziek, protestgeneratie en democratisering).In zijn circa 60 minuten durende interactieve programma komt de verwerking van het leed en de spanning in de bezettingstijd ruim aan de orde, evenals de aanvankelijke moeizame omgang met ‘de moffen’, de Duitse ‘Butterfahrten’ naar Oost-Nederland, smokkelen in de grensstreek en het opbloeiend toerisme in deze regio. In de voorstelling legt Ruesink telkens verbanden met het hedendaagse leven, zoals huisvesting van vele duizenden Zuid-Molukse gezinnen (eind jaren 50) in Nederland en de komst nu van grote groepen vluchtelingen uit de Oekraïne.

Bijzonder is het verhaal over de bevrijding in mei 1945. Vader Willem Ruesink maakte deel uit van het Dutch National Bataljon (DNB). Deze uit drie compagnieën (450 man) bestaande hulptroep trok met de Canadese bevrijders door Nederland. Ze wisten in ons land de weg, spraken de taal en hielpen bij bewaking en controle van belangrijke knooppunten. Vader Ruesink was betrokken bij de bevrijding van Kamp Amersfoort en kwam in ’t Gooi op wacht te staan. Dat resulteerde in de ontmoeting met een knappe boerendochter en een huwelijk waaruit later vier ‘bevrijdingskinderen’ werden geboren.

Dolf Ruesink is de oudste van de vier broers uit het gezin Ruesink. Alle vier jongens werden journalist en werkten voor o.a. Tubantia, De Stentor en De Gelderlander in de provincies Overijssel en Gelderland. Als auteur heeft Dolf inmiddels vijf succesvolle boeken op zijn naam staan. Zijn laatstverschenen titel is ‘Bewaar de herinnering’ (208 pagina’s en circa 100 foto’s) dat zeer boeiend en uitvoerig de ‘Gouden Jaren’ 50 en 60 van de vorige eeuw beschrijft.

Na afloop van zijn programma in Holten zal het boek – speciaal voor bezoekers van deze lezing – te koop zijn voor slechts 10 euro. Desgewenst signeert Dolf uw boek en zet er een opdracht of persoonlijke boodschap in.