ICB Events

Het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten (ICB) organiseert een reeks avondbijeenkomsten in de Enklaarzaal. Gastsprekers informeren en inspireren de aanwezigen over onderwerpen op het gebied van oorlog, bevrijding, vrijheid, vrede en wederopbouw.

We nodigen u van harte uit voor de lezing van Professor Hans Bak op 6 april a.s. getiteld:

"The Road to Nijmegen" -- en verder
Oorlogssporen van Canadezen in Nederland en het Duitse achterland, 1944-1945: bevrijders, beschermers en oorlogskunstenaars.

Anders dan de Amerikanen, wiens jazzmuziek de “soundtrack” van de bevrijding werd, reisden met de Canadese troepen oorlogskunstenaars mee die, in woord en beeld, verslag deden van de bevrijding (en verwoesting) van Nederland en het Duitse achterland: de Slag om de Schelde, de bescherming van frontstad Nijmegen, het Rijnland offensief (Operation Veritable, van Kleef tot aan Bergen Belsen), de bevrijding van Oost- en Noord Nederland. In een rijkelijk geïllustreerde lezing volgen we de Canadese aanwezigheid op Nederlandse en Duitse oorlogsbodem, van het najaar 1944 tot voorjaar 1945, bezien “door Canadese ogen”: vanuit het perspectief van deze zogenaamde war artists. Centraal daarbij staat het omvangrijke werk van Alex Colville, die in schetsen, aquarellen en olieverfschilderijen een verrassende en indringende kijk geeft op de oorlog en de bevrijding. 

Spreker:          Hans Bak, emeritus hoogleraar Amerikaanse en Canadese literatuur / North American Studies, Radboud Universiteit, Nijmegen

Datum:            donderdag 6 april 2023. Aanvang presentatie: 20:00 uur. Inloop vanaf 19:30 uur.

Locatie:           Informatiecentrum Canadese Begraafplaats, Eekhoornweg 10 te Holten

Aanmelden:  info@canadesebegraafplaatsholten.nl

Er is ruimte voor maximaal 50 bezoekers. Op basis van volgorde van aanmelding.

Entree: volwassenen: € 5,-  Jongeren t/m 17 jaar: € 2,50. Inclusief koffie, thee, frisdrank.

Gelieve vooraf te betalen. U ontvangt een bevestigingsmail met betalingsinstructies.

De ICB Events commissie heet u van harte welkom.

Nico Arfman, Hedwig Dikkers, Maryon van der Weide