Tijdelijke expositie 'Bevrijding Haarle' en fietstocht 'Bevrijding Holten - Haarle'

Bevrijding Haarle

Na de bevrijding van Holten trok de 4de Canadese Infantery Brigade op maandag 9 april 1945 via Nieuw-Heeten op naar Haarle. De D-company van de Royal Regiment of Canada, onder leiding van majoor Wilcox bevrijdde op het eind van de dag de Palthetoren en Huis Spengenberg. J. U. de Kempenaer, schoonzoon van textielfabrikant Palthe en bewoner van Huis Sprengenberg vroeg aan Wilcox om de bevrijding van Haarle nauwkeurig te beschrijven. De Kempenaer heeft daar vrij direct na de oorlog een boekwerkje over gepubliceerd.

De Stichting Marke Haarle zocht en vond passend beeldmateriaal bij die beschrijvingen. Dit resulteerde in een interessante video. Vanaf 9 april 2024 is deze video en een tijdelijke expositie over deze lokale oorlogsgeschiedenis in het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats (ICB) te bekijken. De tijdelijke expositie bevat historische foto’s over de gebeurtenissen tijdens de bevrijding van Haarle aangevuld met gerelateerde attributen afkomstig uit de collectie van Ron Besten.

Bij de bevrijding van Haarle kwamen aan Canadese zijde 10 bevrijders om het leven die allen eerst tijdelijk in Haarle bij de kerk ter aarde werden gesteld en in december 1945 hun definitieve rustplaats vonden op het Ereveld in Holten. U kunt de persoonlijke verhalen van deze tien jonge mannen in het informatiecentrum vinden.

Fietstocht 'Bevrijding Holten - Haarle met negentien informatie- en luisterpunten

Tevens heeft een werkgroep bestaande uit vrijwilligers van het ICB en de Stichting Marke Haarle een interessante  fietstoertocht van 40km tussen Holten-Haarle v.v. samengesteld. Tijdens deze fietstocht komt u langs 19 punten waar opmerkelijke oorlogsgeschiedenis is geschreven. De fietstocht staat in een gratis te downloaden IZI Travel app. Tijdens de fietstocht wordt u via de app op uw smartphone, bij de historische plekken geïnformeerd middels luisterverhalen, foto’s en videofragmenten.


Op de balie van het informatiecentrum ligt vanaf 9 april een flyer met verdere informatie over deze fietstocht alsmede het gebruik van de app voor u klaar. Deze flyer is ook te downloaden via de rode knop rechtsboven op deze pagina.

Achtergrondinformatie
Tijdens de fietstocht komt u langs 19 punten waar opmerkelijke oorlogsgeschiedenis is geschreven. Er is voor u een overzicht gemaakt met achtergrondinformatie over deze punten. Denk hierbij aan levensverhalen van soldaten en video's waarin belangrijke gebeurtenissen verder toegelicht worden. Dankzij deze informatie krijgt u nog beter inzicht in de verhalen die zich hier toentertijd hebben afgespeeld.

Download de achtergrondinformatie door hier te klikken.


Voorgaande exposities 

-
Collectie ICB-vrijwilliger Mark Voortman

- Rol van de First Nations in de 2e Wereld Oorlog