Inspirerende middag en avond in het ICB voor VO scholengemeenschappen, gidsen en dialoogcoaches

Donderdag 10 november waren docenten van diverse VO scholengemeenschappen in het ICB. Zij kwamen kennisnemen van het educatieve aanbod van ons centrum. Laura Dekker en Cris..

Lees meer..

Inheemse Ceremonie

Woensdagochtend 13 september vond er een heel bijzondere besloten herdenking op de Canadese Begraafplaats in Holten plaats. Het ministerie van Veterans Affairs Canada organiseer..

Lees meer..

Canadese grond op de Holterberg

De Canadese Begraafplaats is een unieke plek in Holten. Hier kun je tot bezinning komen en de offers die destijds gebracht zijn, herdenken. Het terrein ziet er altijd prach..

Lees meer..

Herdenkingsdienst Canadese Begraafplaats Holten 4 mei 2022

Zeer indrukwekkende herdenkingsdienst bij&..

Lees meer..

Opening vernieuwde Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten

Op vrijdag 8 april was het exact 77 jaar geleden dat Holten is bevrijd door Canadese militairen. Op die dag, twee jaar later dan voorzien, is het geheel vernieuwde en gemodernis..

Lees meer..

Holtens oorlogscentrum krijgt eindelijk eigen boek met verhalen en nieuwe fotos van gesneuvelde soldaten

Soldaat Ernst James England siert de cover van het boek ‘Holtense Gezichten’. De Canadees was de eerste die tijdens de bevrijding van Holten sneuvelde. H..

Lees meer..

Holtense Canadezen in de media

De presentatie van het boek Holtense Canadezen heeft publiciteit opgeleverd in verschillende media.Het Dagblad van het Noorden schreef: “De C..

Lees meer..

Het boek 'Holtense Canadezen' is verkrijgbaar

Het boek ‘Holtense Canadezen’ is verkrijgbaar bij diverse boekhandels in Zwolle, Rijssen, Holten en Markelo.U kunt het boek ook per email bij het ICB be..

Lees meer..

Documentaire Lest We Forget, obv gesprekken in Canada met nabestaanden Canadese Bevrijders begraven in Holten

Nabestaanden van in Holten begraven Canadese militairen zijn de hoofdpersonen in een interviewproject dat het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten heeft opgezet in..

Lees meer..

Heel Canada zoekt mee naar achtergrond in Holten begraven oorlogshelden

Jan Braakman reist voor het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats af naar Canada om persoonlijke verh..

Lees meer..

[JAN BRAAKMAN IN CANADA] Interviewproject begint met emotionele verhalen

Met twee emotionele interviews hebben Sander Jongsma, Margriet Dekkers en Jan Braakman in Canada half september een begin gemaakt met het interviewproject voor het I..

Lees meer..

Die éne medaille koesterde Cecil het meest

Deze week reizen journalisten Sander Jongsma (RTV Oost) en Jan Braakman (weekblad Boerderij) door Canada om voor het Informatiecentrum Canadese Be..

Lees meer..

75 jaar bevrijding: Interviews met nabestaanden raken ook makers

Zelfs na 74 jaar laat de Tweede Wereldoorlog zijn sporen achter in Canada. Het verlies van dierbaren is daar nog altijd voelbaar bij nabestaanden van onze bevrijders..

Lees meer..

De man die nooit afscheid nam

Bill O’Donnell moet een bijzonder innemende man geweest zijn. Zijn vriend Wolf Solkin (96) draagt Bill’s portret altijd bij zich. Als er een herdenking i..

Lees meer..

Documentaire van RTV Oost

In september dit jaar reisden RTV Oost verslaggever Sander Jongsma, journalist Jan Braakman en Margriet Dekkers van de Universiteit Twente af naar Canada om nabestaanden van ges..

Lees meer..

Video: blijk van waardering uit Canada

Het Informatiecentrum ontving onderstaande video. Een mooie blijk van waardering en een goed voorbeeld van de dankbaarheid vanuit Canada. Bekijk de video op ons Youtube-kanaal..

Lees meer..

Nieuwe data Open Rondleidingen

Het informatiecentrum bij de Canadese Begraafplaats in Holten organiseert ook dit najaar weer een aantal open rondleidingen. Bent u geïnteresseerd in de achter..

Lees meer..

Promovideo ICB

Bekijk onze nieuwe promotievideo op ons YouTube-kanaal:https://youtu.be/SfP890NhMXg..

Lees meer..

Edgar Blaquiere’s einde lag op de weg naar Leer

De Franstalige Edgar Blaquiere uit Minto (Queens County, New Brunswick) ging net als zijn broer Edward al vroeg het leger in. Edgar was nog geen 20, toen hij zich in mei 19..

Lees meer..

Onderhoud van de begraafplaats

De Canadese Begraafplaats in Holten is een indrukwekkende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. 1394 omgekomen soldaten vonden hier hun laatste rustplaats. Een plek al..

Lees meer..

'Extra' trappen

Wie de Canadese Begraafplaats in Holten heeft bezocht, is het misschien wel eens opgevallen: de met mos begroeide trappen achter het grote kruis. Ze beslaan twee etages,..

Lees meer..

Eerbetoon aan Léo Major: Canada vernoemt weg naar bevrijder van Zwolle

Een deel van een weg in Quebec in Canada wordt hernoemd ter nagedachtenis aan soldaat Léo Major, de sergeant uit Quebec die volgens de verhalen in de nacht van 13..

Lees meer..

Rozen

De Canadese Begraafplaats ligt er altijd netjes bij en zo hoort het ook. Maar in deze periode met de bloeiende rozen, ziet het er extra mooi uit. Met dank aan begraafplaatsbeheerde..

Lees meer..

Hattemer ontvangt hoge Canadese onderscheiding

Uit handen van ambassadeur Sabine Nölke van Canada heeft Edwin van der Wolf een hoge Canadese onderscheiding ontvangen. De Hattemer ontving ‘The Sovereign’s Med..

Lees meer..

'Geef elke steen een verhaal': Holten heeft op Canadese begraafplaats nog ruim 500 te gaan

‘Geef elke steen een verhaal’. Dat was acht jaar geleden bij de opening van het Informatiecentru..

Lees meer..

Waargebeurde verhalen in belevingsruimte van het vernieuwde ICB

In de nieuwe belevingsruimte van het Informatiecentrum worden verhalen verteld van soldaten die begraven liggen op de Canadese Begraafplaats Holten. Zo ook Bill, de oom van Virg..

Lees meer..

Een nieuw bos geplant aan de Helhuizenweg ter compensatie van alle gekapte bomen

Onze nieuwbouw omvat ongeveer 175 vierkante meter en is gebouwd op bosgrond achter het bestaande gebouw. Daarom werden bij de start van de verbouwing de nodige bomen omgezaa..

Lees meer..

Kaarsjes verlichten de namen op de 1394 graven van de Canadese Begraafplaats in Holten

"Kerst kan niet beginnen als we hier niet zijn geweest." Met deze woorden maakte burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten duidelijk hoezeer de lichtjesavond op de Ca..

Lees meer..

Tubbergse school leert jeugd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is

Weinig middelbare scholen in deze regio zullen zoveel bezig zijn met de Tweede Wereldoorlog als Canisius Tubbergen. Welke school kan nu zeggen dat ze zelf een jeugdcongr..

Lees meer..

Gesneuvelde soldaten tijdelijk op andere plek begraven

Op de Canadese begraafplaats in Holten liggen 1394 soldaten begraven. Veel van deze gesneuvelde soldaten zijn eerst tijdelijk begraven op een ander plek in Nederland of Duitsland, ..

Lees meer..

Ouders van Tineke hielden voor haar een klein familiegeheim in Holten verborgen

Tussen een pakketje liefdesbrieven vond Tineke van Brakel (66) uit Deventer twee enveloppen. Eén geadresseerd aan het ouderlijk huis van haar vader, de ander aan dat..

Lees meer..

Hoor de verhalen

Een gedicht van Hans Stam..

Lees meer..

Vijfenzeventig jaar bevrijding in Nederland-bespiegelingen van een Canadese soldaat

Nu we dichter bij de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Nederland op respectievelijk 4 en 5 mei komen, zien we dat de mensheid verwikkeld is in een andere wereldwijde s..

Lees meer..

Beleef het verhaal van de bevrijder

..

Lees meer..

Vernieuwd infocentrum Canadese Begraafplaats in Holten opent haar deuren

Na maanden van verbouwen en voorbereiden gooide corona de plannen voor het vernieuwde informatiecentrum bij de Canadese Begraafplaats in Holten overhoop. Ruim drie maanden late..

Lees meer..

Rabo ClubSupport

Wij doen mee met Rabo ClubSupport! Kunnen wij op jouw stem rekenen? Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/club..

Lees meer..

75 jaar later: De Muziek van de Vrijheid

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel Canadezen Nederland helpen bevrijden. Daar wordt in Canada bij stilgestaan met een bevrijdingsconcert vanuit Vancouver. ..

Lees meer..

Het ICB Holten op de Canadese televisie

Pieter Valkenburg doet namens het ICB Holten onderzoek in Canada naar de soldaten die begraven liggen op het ereveld. CTV News Atlantic, een Canadese televisiezender, interviewde P..

Lees meer..